Wednesday, October 16, 2013

harapan palsu.

kembali lagi bertemu kita kali ini. slot jiwang haha. ok aku gurau je. jangan la sampai nak baling kasut smua. tak cool la korang. meh mai dekat sini, aku nak story mory.

dalam hidup kita ini kan mesti la kita pernah menyukai, menyintai seseorang tanpa pengetahuan mereka kan? Nak senang cerita budak-budak zaman sekarang ni panggil Candy Crush. Canggih kau nama tu Crush, dulu aku ingat Crush ni terbabas masuk longkang. Bijak pandai la budak zaman sekarang mesti minum susu Progress Gold kan masa kecik dulu? Bila kita dah suka dengan someone tu kan mesti kita nak selalu bersama dia, nak berkawan rapat dengan dia, malah intention nak jadi laki/bini dia pun ade kan?

Tapi paling parah kalau diorang bagi harapan palsu kat kita, diorang layan kita bagai kekasih awal dan akhir lepas tu main blah mcm tu je. memang rasa macam nak bagi penumbuk je kan? Tapi wat cool je, even hati ini bernanah akibat luka dari duri yang tajam itu menguris hati bagai hempedu. Ecece ayat aku kemain. Kalau bagi talk ni konfirm ada kena baling dengan telur busuk.

As for me lah kan, kita ni masa remaja terlampau ikut dengan perasaan, mudah dipengaruhi, emosi cepat terganggu nak nak kalau berkaitan dengan perasaan.  Terfikir la juga perangai masa sekolah dulu kala yang dok sebok menStalker seorang budak handsome dulu kala, tapi now muka dah matang gila, gila nya aku boleh suka dengan org mcm tu, yaa humans grow up so taste pun dah berubah kan.

aku sebenarnya tak gemar dengan harapan palsu, sebab harapan palsu ibarat dadah yang menghancurkan hidup, eh tak maksud aku menghancurkan perasaan haha. jauh pulak aku melalut.  Aku sebagai remaja pernah diberi harapan palsu dan memberi harapan palsu.

Yang diberi harapan palsu ni, payah sikit sebab dia kena ambil masa nak kembali kepada normal, maksud aku bukannya dia tak waras.  Dia macam.. ye la kan kau dah kena reject dengan someone mestila kau patah hati kan? Nak nak kau perasan dia suka kat kau padahal dia tak ada secalit pun perasaan pada kau, gila kalau kau tak patah hati, lain la kalau kau tu ada sparepart keliling pinggang and ada agenda tersendiri. Ni nak beri nasihat, buang je terus harapan you all tu, head up and walk with confident, ada berjuta lagi yang lebih baik dari yang itu.

Kalau yang memberi harapan palsu ni, tak ada la berat sangat effect dia. Cuma dia akan rasa bersalah sebab telah memberi harapan palsu, simpati pun ada sebab niat sebenar kita nak berkawan telah disalah anggap oleh orang tersebut sebab kita dah letak friend-zone. Lain la kalau jenis hati batu, langsung tak ada perasaan lepas reject orang.

aku cakap dari pengalaman aku dan sedikit sebanyak dari pengalaman kawan-kawan sekeliling aku. tapi entri ini tak ada kene mengena dengan keadaaan akuu sekarang.

tapi hidup kita ada masanya kita diatas dan ada masanya kita di bawah.. Soal jodoh jangan risau, yang penting kita usaha. :D

sekian. peace yaww.. ^^V

Monday, October 14, 2013

Bedak Sejuk

hello dan Salam Aidiladha.

cuti semester kali ini tak ubah macam cuti semester yang lepas-lepas. Tapi cuti kali ini tak lama sangat sebulan lebih je.  Kau pejam celik pejam celik mata tu dah habis cuti.  Kebiasaannya boring cuti semester aku sebab dok terperuk dalam rumah tak buat apa-apa. Langsung tak ada insentif nak keluar berjimba dgn kengkawan.  Hari-hari hadap novel tebal, dgr lagu, bertweet berinstagram semua. Boringnya hidup.

sejak kebelakangan ini aku ada insentif nak jadi cantik tau. haha. kelakarkan.  aku namakan projek aku ini sebagai "aku pun nak cantik!" tapi tak la bermakna aku ni nak cantik sampai nak buat surgery tu semua. itu semua buang duit je. baik aku amalkan amalan tradisional nenek moyang kita dulu-dulu. Rajin pulak aku nak mengodek segala petua kat internet.

so first step aku pakai bedak sejuk, ni ha sekarang ni tengah menaip sambil bersin pakai bedak sejuk habis pecah masuk dlm lobang hedong aku ni. nak korek hedong pun payah.  sebenarnya lama dah aku beli bedak sejuk ni ye la aku tak amalkannya sebab entah la penyakit malas aku datang mendadak. So baru hari ni nak amalkan balik. sebelum aku nak amalkan balik tu kan aku google la semua pasal bedak sejuk. Tapi majoriti aku tengok pasal bedak sejuk Tanaka. Aku tak pakai jenama tanaka. Aku pakai biasa-biasa je yang berapa ringgit je kat kedai runcit tu.

banyak juga kegunaan bedak sejuk ni sebenarnya. ianya dapat menyejukkan kulit muka, dapat mengurangkan parut jerawat, menanggalkan sel kulit mati, mengurangkan sebum minyak kat muka banyak la kalau korang nak google. Tapi pakai bedak sejuk ni leceh bila ianya dah kering kat muka kau. Gerak je sikit mulut kau dah pecah berderai dia. Boleh stress kalau guna mcm ni tiap-tiap malam haha. tapi ye la kan demi projek "aku pun nak cantik!" yang aku sendiri reka ni haha.

hachummm.. dah tu je. berterabur bedak sejuk kat tilam.

Friday, October 11, 2013

BAHAYA ke mengunyah ais.??



Tertarik pulak dengan artikel dalam majalah remaja edisi 1 Ogos 2013 yang lepas, jenuh nak menyuruh mata ni tidur ha tu yang belek mana-mana majalah yang ada. Ni pun belum update baru lagi majalah sebab lama dok pergi bertapa dekat kampus menuntut ilmu yang meluaskan pengetahuan.

Aku kalau pergi minum kata mana-mana kedai memang tak sah kalau tak kunyah ais cube. Aku pun tak tahu kenapa aku boleh addict mengunyah ais ni.  Lagi-lagi kalau aku tengok ais tu kecil-kecil hancur memang laju je aku ngap masuk dalam mulut.  Kawan-kawan memang dah sedia maklum lah dengan perangai aku yang satu ni. Tapi ada la sorang dua kawan tegur aku tak elok kunyah ais. Tapi aku buat donno je hahaha. Sorry kawan.

Aku memang tahu kunyah ais ni memang tak elok, lagi-lagi kau makan kat tempat high class gitu hotel lima bintang punya restoran duduk lagi semeja dengan orang berkaliber macam Dato’ Seri, Tan Sri ke kan naiya. Langsung tak ada table etiquette betol. Bukan kah hilang sudah ciri-ciri nak jadi calon menantu mereka.

So untuk sesiapa yang gemar mengunyah ais yang ranggup tu ini sedikit perkongsian dari hasil bacaan aku tadi yang menyatakan bahawa ianya ada kaitan dengan penyakit Anemia. Tabiat mengunyah ais ini dikenali sebagai Pagophagia.  Semua sedia maklum kan apa itu Anemia? Penyakit di mana someone tu kekurangan sel darah merah.

Ianya turut memberi risiko kepada seseorang itu untuk menghidapi penyakit jantung, otak dan kerosakkan pada tubuh kita.  Kalau kita kerap sangat kunyah ais ia akan menyebabkan tahap zat besi dalam darah kita menjadi tidak normal dan boleh menyebabkan kita pengsan dan pitam.

Aku rasa aku patut hentikan tabiat mengunyah ais ni sebab aku ada kecenderungan untuk pitam bila aku bangun secara tiba-tiba. Sebelum terjadi apa-apa baik aku stopkan habit aku tu ye tak? Lagipun gigi aku sensitive dah sekarang dah tak boleh nak aktif sangat mengunyah ais.


Harap dengan perkongsian ini memberi manfaat kepada kita semua. Peace yawww..

**yuhuuu, sekarang tengah cuti semester dan berakhirlah semester 4 aku pada jumaat yang lalu. Selamat bercuti warga Diploma UiTM.**