kisah timun.

timun. Aku suka makan timun. Aku makan ulam timun je la. Kalau dah masak jadi sayur aku tak suka sebab dia lembik mcm jelly basi. Ada sesetengah kawan aku tak reti makan timun, ada juga yang tak boleh makan timun sebab timun ni kan sejuk dan berair diorang sakit perut kalau makan timun. Aku tak kisah pun sebab aku jenis bukan pengemar makan sayur-sayuran.

jadi caranya aku jadikan ulam timun aku tu sebagai penganti sayur. bijak tak? Timun masih lagi dalam kategori sayur kan? lantak lah apa orang nak fikir janji perut di isi.

selalu kita dengar timun ni ada kaitan dengan kecantikan. erk? ada orang pakai masker timun. Potong timun banyak-banyak lekatkan muka esok pagi tengok timun berkedut sebab kulit kita dah serat air dari timun tu. aku rasa segar je muka bangun tidur kalau lepas pakai masker timun.

lagi satu ada yang kata timun boleh hilangkan eyebag, yang ni berkesan juga kat aku. sebab aku dah try and eyebag aku berkurangan kecuali mata panda aku tu still berlingkar di bawah mata. serupa zombie pun ada.  best la letak timun kat mata sebab timun kan sejuk kalau mata kau penat kan aduh memang best sejuk je rasa dia.

anda boleh cuba kalau tak percaya.

btw, Salam Maal Hijrah for all Muslims

sedapnya.

Hello November,

sepanjang cuti semester kali ini, aku cuma duduk rumah, tolong apa yang patut. cuci pinggan, sapu lantai, lap pinggan. Fuh sememangnya sungguh penat kalau menjadi seorang suri rumah tangga sepenuh masa.  Aku respect kat mak sebab dia sanggup penat lelah demi memastikan makan minum kami terjaga.

Sebelum itu aku nak kongsi keputusan peperiksaan akhir aku semester 4 yang lalu.  Syukran ada peningkatan sedikit. Masih lagi dapat AD. Berkat usaha penat lelah harungi semua cabaran ketika semester 4 akhirnya berbaloi juga. So tak lama lagi final semester mesti lebih busy. Tahniah juga buat semua rakan-rakan yang lain. Jumpa di Semester 5 nanti.

So, masa cuti semester kali ini aku memang habiskan masa dengan membuat kek. Yayy... semua menjadi even ada kucar kacir bahan x cukup tapi still kek itu sedap sebab dibuat dengan penuh kasih sayang.


dari kiri:
kek lapis choco horlicks // sherperd pies // kek batik


dari kiri:
puding caramel (tanpa telur) // biskut choco cips // kek lapis asam manis


dari kiri:
tart blueberry (kakak yg buat) // kek lapis cream cheese

memang la aku buat x berapa kemas mahupun cantik, tapi usaha aku ada kan. and my family love it. hehe.

kebanyakkan resipi tu aku cuba dari blog, Mat Gebu, Hasue, Cik Epal, dari majalah RASA. and x tau mana lagi aku dpt haha lupa dah banyak sgt.

kek lapis cream cheese ni sedap. and ada org minta resipi. resipi tu ada kat blog Hasue. boleh check kat sana ya.


Kek Lapis Cream Cheese (Kukus)
Bahan2:
16oz mentega
10 biji telur ayam
1 tin kecil susu pekat
1 tin besar serikaya (aku guna separuh je, boleh guna yg saiz sederhana)
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh baking powder
250g tpg hongkong (aku guna tepung gandum)
180g gula halus
200g horlicks
200g cream cheese
Pewarna oren (aku xde pewarna oren so aku campur pewarna merah dan kuning so jadi oren)
2 bungkus hawflakes (potong halus)
Coklat rice secukupnya

Cara membuatnya
1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang
2. Masukkan telur satu persatu, tepung gandum, baking powder dan horlicks gaul hingga sebati
3. Gaulkan cream cheese, seri kaya dan susu di tempat berasingan. Bila sudah sebati barulah dicampurkan ke dalam adunan mentega.
4. Masukkan vanilla dan pewarna oren
5. Ambil satu cawan adunan tadi dan kukus sehingga masak
6. Bila sudah masak,taburkan hawflakes yang sudah dipotong halus
7. Tuangkan lagi satu cawan adunan dan kukus sehingga masak
8. Taburkan rata coklat rice di atas adunan.
9. Ulangi langkah 5-8 sehingga adunan habis.
10. Kukus sekurang2nya 1 jam selepas lapisan terakhir. (aku kukus sejam setengah)


kalau nak kukus tu pastikan air kukusan dah mendidih ok?

selamat mencuba tau. :) sekali makan nak lagi.

adunan yg aku buat boleh hasilkan dua loyang kek, sebab loyang aku kecil dan rendah tu pasal kot. hehe. untuk jimatkan masa aku buat dua loyang tu satu loyang aku bakar, satu lagi aku kukus. kalau kukus sila ikut mcm yg dalam resipi kalau waktu membakar tu aku x dpt nak agak sebab aku bakar guna suhu 150 -175 mcm tu sbb takut kek aku hangus aku kena la berjaga depan oven tu, kalau ada tercium bau kek tu aku keluar kan aku cucuk guna lidi check isi dalam kek tu masih lembap or tak. lama gak la sebab adunan ni kan kukus aku bakar pulak so ada la dalam sejam ke dua jam mcm tu aku tunggu dia beto2 masak. tapi tekstur kek dia masih lembab mcm kek kukus. 




#satu

Assalamualaikum readers (bagi je salam walaupun takada orang baca, atleast nampak beradab sikit.) Ternyata jarang sekali aku menarikan jar...