Terlalu banyak.

Hai.

Sedar tak sedar tahun 2013 dah nak habis rupanya.  Tak sangka kan? Begitu cepat masa berlalu. Berapa banyak azam tahun 2013 korang yang dah tercapai?  Aku erm ada la satu dua yang tercapai salah satunya ialah aku berjaya mendapat pointer 3.50 dan ke atas, tapi malang CGPA aku masih bawah 3.50. Tak apa la kan dapat Dean List pun dah cukup memandai bagi aku. 

Tahun 2013 ni kalau nak buat ringkasan pun aku rasa memang berjela-jela perenggan nanti, sebab kalau dipendekkan pun akan jadi panjang cerita sepanjang tahun ini. Tahun ini banyak mengajar aku tentang erti kesabaran di mana tahun ini juga aku banyak berurusan dengan pelbagai pihak. Manusia dengan pelbagai ragam, pelbagai reaksi, banyak la caci makian yang aku terima. Tapi untuk berjaya aku kena berfikiran positif. Dan aku jadikan itu semua sebagai pembakar semangat aku agar terus bersabar.

Hari itu, aku tercalon untuk bertanding sebagai wakil majlis perwakilan pelajar untuk UiTM Samarahan.  Tapi bukan rezeki aku untuk menjadi MPP.  Aku bukan seorang pelajar yang aktif dahulu. Tapi sejak masuk UiTM aku ada la berkecimpung sedikit sebanyak dalam persatuan itu ini.  Aku pun tak sangka yang aku akan pergi sejauh itu. Sebab dulu pertama kali aku jejak kaki di uitm aku langsung tak terfikir pun soal itu.  Tapi aku bersyukur sebab aku diberi peluang untuk kenal dengan ramai mahasiswa mahasiswi dari fakulti dan program yang lain.

Tahun depan 2014 tinggal beberapa hari je lagi nak masuk.  Dan ini merupakan semester terakhir aku di UiTM.  Aku akan merindui zaman belajar di universiti.  Dan aku dah punya perancangan untuk masa depan aku.  Aku mungkin tak akan menyambung pengajian ke peringkat ijazah, aku nak cari kerja. Bila dah dapat kerja aku nak kena bayar hutang PTPTN yang aku pinjam. Then, aku nak beli kereta. Bila dah ada kereta sendiri senang la aku nak bawa family jalan-jalan. tapi sebelum itu aku kena ambik lesen dulu la.  Dan kalau boleh aku nak renovate rumah kami sebelum aku berkahwin. itu my future plan.

kalau soal Jodoh tu dah lama forever alone katakan aku banyak terfikir dan banyak membaca dan menilai (aku tau menilai itu bukan perkara yang baik) tapi untuk masa depan sendiri, aku serahkan Jodoh aku pada yang Maha Mengetahui.  Tak kisah la siapa dia janji dia punya akhlak yang baik, hormat orang tua dan boleh membimbing aku kelak. Handsome ke tak itu belakang cerita. Janji dia ikhlas.


ini mungkin update yang terakhir untuk tahun 2013 ini.  terlalu banyak kalau nak diceritakan semua kat sini.  nanti kalau ada kelapangan boleh aku update. 

Selamat Tahun Baru, 2014.


coretan halus

"memahat kata yang manis ke dalam hati ibarat menabur janji manis terhadap seseorang."

aku..
selalu alpa dengan detikan masa, si syaitan durjana semakin galak menghasut minda untuk terus lena di alam ini. Aku boleh menentang, sebenarnya. Tapi tak kuat untuk menentang.
aku..
boleh terbuai dengan kata-kata manis dari sang pencuri hati dan insan sekeliling. Daku iri hati pabila sang teman diselubungi hari-hari bahagia bersama sang pencuri hati mereka. Aku juga teringin.

aku..
cuba hapuskan rasa yang nonsense ini sebaik mungkin agar tak mudah terbabas dari landasan. Tapi aku bukan lah insan yang sempurna. pasti ada cacat cela nya. kesalahan sentiasa ada.

kesilapan sentiasa berlaku akibat si ego yang memuncak melangit dalam diri.

aku adalah aku. aku juga manusia. aku ingin juga begitu. 

berdoa buat diri sendiri.

salam.

#satu

Assalamualaikum readers (bagi je salam walaupun takada orang baca, atleast nampak beradab sikit.) Ternyata jarang sekali aku menarikan jar...