Posts

Showing posts from April, 2014

Cabut Gigi

awal aku nak minta maaf sebab entri ini agak panjang dari biasa.
It’s holiday.. yayyy.... Tapi berat badan menurun, kejap je badan ni susut sebab demam tempoh hari. Agak teruk juga demam hari tu. Boleh turun 2 kg sebab demam. Nak naik berat badan susah, tapi nak turun berat badan dua hari tak makan dah berapa kilo turun. Cuti pun agak panjang...tinggal nak tunggu result je lagi. Result keluar 9 Mei nanti. Tapi dah dua kali dapat mimpi pasal result. Takmo cerita la takut nanti kecewa. By the way, hari tu aku pergi klinik pergigian kerajaan. Sebab aku nak cabut gigi.
First aku pergi pagi tapi nurse tu kata, waktu untuk rawatan pesakit luar dah tutup. Aku sampai pun dalam jam 11pagi camtu. So dia bagi aku jadual waktu operasi klinik tu. Then aku balik lah. Tengok jadual yang nurse tu bagi, petang jam 2 – 3 ada lagi rawatan untuk pesakit luar. Jam 3 – 5 baru untuk temu janji. Oh ya rawatan pesakit luar mean pemeriksaan gigi/cabut gigi.
Jam 2 petang aku dating balik klinik tu. Terus pergi…

Indah khabar dari rupa.

Hye,

aku terharu melihat orang yang sudi membantu insan yang dipinggir, diasing contoh mcm, pengemis (i'm sorry, tak tahu nak guna word apa? maaf kalau bunyi agak kasar).

tapi hakikatnya susah kita nak jumpa orang yang betul-betul ikhlas nak tolong kita. part paling sakitnya bila orang yang pernah tolong kita suatu masa dahulu tetiba mengungkit mengatakan keikhlasan mereka menolong kita.

aku faham, siapa tak sakit hati kalau pertolongan kita tak dihargai. Tapi, kita perlu tahu juga yang tak semestinya setiap orang kita pandai express kan perasaan berterima kasih kita terhadap orang tersebut. Ego, yes ego itu satu hal yang buat kita malu nak tunjukkan perasaan berterima kasih kat someone.

tapi, kita kalau dah ikhlas tak baik kita mengungkit dengan mengatakan keikhlasan kita. Apa guna kita berkata-kata mcm tu, bila orang lain dengar dah mengungkit mcm tu memang malu la nak minta tolong sebab tak nak menyusahkan diorang.

Aku respect kat orang yang sudi membantu orang yang terbiar. ak…

bangkit.

Hey.

before that, Ale-ale lok lah haha.. gik semangat tok even Sarawak kalah 1-3 ngan Terengganu tek.
sorry lah for those yang sik faham apa dicerita kamek tok. okay lah kesian orang lain tak fhm nanti.

Kalah menang tu memang adat pertandingan. Tak selalunya kita berada di atas dan tak selamanya kita berada dibawah. Usaha mesti ada. Kita jangan jadi mcm lalang yang senang ditiup angin sekejap ke kiri sekejap ke kanan. Jangan masa nama dah naik saja kita sokong, bila kecundang diam menyepi.  As for me, no matter what happen in our life ka apa ka in everything lah we need to bangkit.

Salah satu cara untuk bangkit is dengan sokongan moral dari orang sekeliling kita. Kalau tiada roda kehidupan kita tak akan dpt tahu posisi kita sebenar, perangai kita sebenar.  Jangan mudah lupa diri.  sebab kita semua masih hidup bernafas udara yang sama di bumi yang sama.

for just now punya kes, memang dah langgar pun peraturan kampus, so terima je la nasihat dari pihak yang sepatutnya.  first time juga …

perkataan.

Hye there, my paper left one more to go. That is Accounting subject, which i hate the most but slowly i fall in love with the numbers. Haha. Funny right you hate one thing first at the end of the day you end up fall in it.
So here today, i wanna share something that each of us know about it.
It’s about Sincerity.
Lemme ask you first, do we really need to tell others about how deep our sincerity?
Is it necessary?
Sedih tengok perpecahan dalam persahabatan bila soal keikhlasan timbul.
Aku tak mengatakan yang baik. Aku manusia ada silap dan salahnya dalam satu hari, tak sempurna. Kekurangan itu perkara biasa jangan kita sedih dengan kekurangan dalam diri kita tapi tetap lah berusaha, dan kelebihan yang ada pada diri kita pula jangan sampai membuat kita bongkak, riak, takbur hingga lupa diri.
Percakapan kita juga perlu jaga, aku tak kata yang aku ni bagus dalam berkata-kata. Setahu aku, i’m bad in that. Really bad. Some of them might kecik hati dengan perangai serta words yang keluar da…